Wat is uw antieke meubel waard?

Het gaat mij aan het hart, het antieke meubel heeft in de afgelopen tien jaar flink aan waarde ingeboet. Bij het doen van een prijsopgave rijst regelmatig de vraag: “Wat is mijn meubel waard?” Die vraag kan ik op verschillende manieren beantwoorden.

  • Er is de commerciële waarde, die is nu laag.
  • Er is de verzekerde waarde, die wordt meestal hoger ingeschat.
  • En er is de emotionele waarde, die niet direct in geld is uit te drukken.

Wanneer je een meubel wilt laten restaureren is het begrijpelijk dat je deze vragen stelt. Dan rijst ook de vraag: moet ik geld stoppen in een meubel terwijl de commerciële waarde nu misschien laag is?

Als we er van uit gaan dat geld geen probleem is dan zijn de volgende punten of een combinatie daarvan doorslaggevend voor een restauratie.

Werknemer Mutter rond 1965

Werknemer Mutter rond 1965

  • Betreft het een goed kwaliteitsmeubel?
  • Heeft het misschien museale waarde?
  • Ben ik er aan gehecht, vind ik het mooi?
  • Willen de kinderen het later hebben?

De emotie die iemand heeft met het object is de meest voorkomende reden om over te gaan tot een restauratie. Ikzelf vind deze reden ook de meest belangrijke, maar we moeten natuurlijk wel reëel blijven. Het meubel moet toch wel een zekere kwaliteit hebben en na restauratie weer enkele decennia meekunnen.

De grap is echter dat meubelen uit vroegere tijden altijd een goede kwaliteit hebben. Een meubelmaker kon gewoon niet anders. Wij hebben er geen moeite mee een meubelstuk van IKEA na een jaar of vijf weg te doen, maar met de kast van oma doe je dat niet.

Om terug te komen op mijn eerste alinea. Je kan ook zeggen: “Wat fijn dat nu de waarde laag is, ik ga iets moois kopen”. Met aandelen doen we dat toch ook, je koopt op het dieptepunt van de waarde.

Laatst zag ik in een interieurblad een strakke modern gemeubileerde woonkamer, alles van goede kwaliteit. Tegen één van de wanden stond een strakke Empire mahonie commode met daarboven een abstract schilderij uit de jaren zeventig. Het geheel oogde zo prachtig, krachtig en wonderschoon. Ik zie mezelf in deze kamer en sta voor voor de commode. Het lijkt wel alsof dit meubel me iets zeggen wil. Als ik heel goed luister hoor ik het: “Wat mooi is het hier, en wat ben ik trots dat mijn eigenaar onze voorliggende eeuwen niet vergeten is.”