Te Koop: Leuk antiek bureautje!

Voor restauratie

Voor restauratie

Wie wil er een leuk bureautje kopen? Het kost niet veel hoor en ziet er fantastisch uit! Het is een investering die zich later dubbel en dwars terugbetaald. Je krijgt er spijt van als je dit aanbod laat lopen. Het is van goede Hollandse kwaliteit en door meubelmakers uit de vroege 19de eeuw gemaakt. Het is niet zo’n zwaar mahonie meubel maar gemaakt van fris blond eikenhout. Je wordt er vrolijk van als je er naar kijkt. Ach mensen, wat moet je met die euro’s op de bank? Pas maar op straks valt hij om, koop liever een mooi bureau dat stevig op zijn poten staat.

Voor restauratie

  Het bovenstaande is een grap maar helaas ook realiteit. Antieke meubels zijn moeilijk te slijten, je moet ze als een marktkoopman aanprijzen. Antieke meubels zijn stoffig, oudbollig donker en zwaar. Dat is natuurlijk onzin. Het is net zo onzinnig om te zeggen dat klassieke muziek stoffig en oudbollig is. Ik kan wel begrijpen dat een laat Biedermeier mahonie bureau niet door jong mensen gekocht wordt. Zo’n meubel oogt zwaar en van dat donkere mahonie is men niet gecharmeerd. Ik begrijp ook dat niet iedereen Wagner en Brukner als meest favoriete componisten op zijn muziek lijstje heeft staan. Maar er is nog zo veel meer! Neem nou dat bureautje dat ik hierboven aanprijs, want dat is geen grap. Een paar maanden geleden op de boedelveiling van het Haagse Venduehuis gekocht. Mijn vrouw was al op de kijkdag geweest en belde mij op de werkplaats om me er op te attenderen. “Heb je dat leuke eiken bureautje gezien!?” Ik had het inderdaad al gezien, het stond helemaal achterin de tweede zaal. De kleur en de stijl waren me dicect al opgevallen. Dit meubel is eenvoudig maar toch een lust voor het oog, mede omdat van prachtig blond hollands eikenhout gemaakt is. De klep is niet plat maar bol, daarom heet zo’n bureau ook wel trommelbureau. Als je aan het schrijfblad trekt komt deze naar voren en rolt de klep naar achteren, iedere keer weer een feest om dit meubel open te maken. Binnenin zitten laadjes en het middendeurtje is ook weer een rolklepje, met daarachter weer een laatje. Het ondergedeelte van dit bureau bevat drie laden gesierd met heel speciaal beslag.   Het meubel staat nu alweer een paar maanden in mijn atelier en afgelopen week ben ik met de restauratie begonnen. Op het Venduehuis kan je voor weinig een leuk meubel kopen maar vergeet niet dat de restauratiekosten er nog bijkomen. Zo ook in dit geval. De trommel is op twee plaatsen gebarsten. De labodems zijn uit de groeven van de lazijden gescheurd en een paar hoeken van het kastwerk zijn lelijk beschadigd, daar moeten stukken ingezet worden.

Na de restauratie

Een leuke klus en ik verheug me op het resultaat, en als het klaar is neem ik het mee naar huis. Nee hoor dat zou gemeen zijn: zit ik u eerst lekker te maken met een prachtig bureau. Nee, het blijft in mijn atelier dan kunt u het komen bewonderen en wellicht kopen zodat u er de rest van uw leven van kan genieten. Dit cilinderbureautje is te vinden in mijn webwinkel. Mocht u interesse hebben dan kunt u langskomen op afspraak.