Atelier

Een plan van aanpak maken alvorens een meubel te restaureren is geen luxe. De noodzaak hiervan is mij door de jaren heen gebleken. De restauratie van het technische deel is een noodzaak en verhoogt de levensduur. De afwerking daarentegen is iets lastiger. Hoe pak je dit aan?

Het liefst laat ik het meubel zoals het is, de schoonheid door de jaren ontstaan daar moet je van afblijven. Soms echter is de verwaarlozing zodanig dat een meer rigoureuze aanpak nodig is.

In mijn atelier wordt niet alleen aan meubelen gewerkt. Spiegel- en schilderijenlijsten zijn ook welkom. Restauraties aan beeldhouwwerken en verguldingen worden er regelmatig verricht.

Wanneer u iets hebt dat het restaureren waard is, wilt u natuurlijk dat dit met zorg gedaan wordt. U kunt mij bellen voor een afspraak, zodat we (vrijblijvend) een plan van aanpak kunnen maken.

 

Vriendelijke groet,

signaturekl

Fineren, politoeren, vergulden

meubelrestauratie_kleinFineerwerk

Fineerrestauraties vragen veel tijd, alleen geduld en de juiste fineerkeuze leiden tot een geslaagd resultaat. Ik verzamel oud fineer, omdat alleen daarmee het mooiste resultaat bereikt wordt. De nerf en kleur van het te restaureren object wordt dan het meest benaderd. Het gebruik van dierlijke lijm ( huiden of beenderlijm) is een eeuwenoude gewoonte. Ik gebruik deze lijm omdat het zich goed verbindt met de oude aanwezige lijm en reversibel is.

Politoeren

Oppervlaktebehandelingen zijn bepalend voor de uitstraling van het meubel. Kleuren en politoeren volgens traditie is eveneens een geduldig proces maar het resultaat is een feest en wordt in tegenstelling tot een moderne lak op den duur alleen maar mooier.

Verguldwerk

Het restaureren en vergulden van spiegel- en schilderijlijsten is een specialiteit, omdat na een nieuwe vergulding het oude aanzien nog gevonden moet worden. Het proces van jaren verkleuring en patina, moet in een paar uren tot stand komen.

 

Bladgoud en vergulden

Bladgoud verwerken kan middels twee methoden: olievergulding of polimentvergulding. Hieronder staan deze methoden toegelicht.

Olievergulding

Bij olievergulding plakt men het bladgoud met een soort lak op oliebasis (mixtion). Dit is een eenvoudige en vlotte manier van goud 'opleggen'. Deze manier van bladgoud leggen geeft een prachtig resultaat, mits de ondergrond perfect is afgewerkt. Bij deze methode is hoogglans niet mogelijk.

Polimentvergulding

Bij polimentvergulden wordt lijm op waterbasis gebruikt. Deze techniek is eeuwen oud. In gedistilleerd water wordt hazenlijm met alcohol opgelost. De lijmlaag tussen het te beplakken object en het bladgoud is bijzonder dun en is na droging te bewerken met een agaatsteen. Door met een agaatsteen over het goud te strijken (bruineren) maakt men het goud 'dicht' en ontstaat hoogglans. Poliment vergulden is bewerkelijker dan olievergulding. Deze methode vereist veel ervaring voor een goed resultaat.

Combinatiegebruik

Bij het vergulden van lijsten word vaak een combinatie van de twee bovengenoemde methoden gebruikt. De hoog liggende delen zijn dan polimentverguld en dus hoogglanzend. De laag liggende delen zijn olieverguld en zijn wat minder glanzend. Deze combinatie geeft een mooi contrast en diepte in het werkstuk.

Restauratie en ethiek

Voor alle restauratoren bestaat een belangenvereniging. Wie lid wordt moet aan bepaalde eisen voldoen en een ethische code ondertekenen. Alles hierover vindt u bij de vereniging, www.restaurator.nl.

Restauratiemogelijkheden

In principe is alles wat van hout is te repareren. Als een herstelverbinding goed gemaakt is en op de juiste wijze verlijmd wordt kan de reparatie tientallen jaren mee. Dit geldt dus voor alle verbindingen die er zijn in stoelen, kasten, tafelpoten, maar ook in beeldhouwwerken en lijsten.

Gammele stoelen, wankele kale tafels, slecht lopende laden, weerbarstig draaiende kastdeuren, kapotte lijsten, bladderend fineer, en incomplete beeldhouwwerken, er is altijd een passende reparatie voorhanden.

Prijsopgave

Voor een prijsopgave t.b.v. meubelrestauratie kom ik bij u thuis. Met een klein object bent u welkom in mijn atelier. Prijsopgave doe ik vrijblijvend.