Help! er zit een scheur in mijn bureau!

Achterpoot met ontbrekend fineer

Vrijdag 10 December 2010. De zijkanten van mijn cilinderbureau zijn gescheurd. Bij de reparatie van scheuren in een kastzijde zijn er meestal twee mogelijkheden. Je kunt de zijden, meestal alleen de zijde naar het achterschot toe, loshalen en opschuiven naar het midden. Het losgehaalde deel dient hiervoor natuurlijk verbreed te worden. Deze oplossing is ingrijpend maar wel heel mooi, de oude naden worden hierdoor onzichtbaar gesloten. De tweede mogelijkheid, is de scheur opvullen met een spie.

De oude spie

De oude spie verwijderd.

De oude spie verwijderd

De keuze tussen deze twee oplossingen kan verschillende redenen hebben. De eerste oplossing vraag veel tijd en is dus ook een stuk duurder. Als geld geen rol speelt kan het toch soms beter zijn om voor de tweede optie te kiezen. Bij het loshalen van de zijkanten is het vaak noodzakelijk enig sloop- en breekwerk te verrichten. Er kan bv fineer van het bovenblad in de weg zitten. Het kan zijn dat aan de binnenkant van de kast de ladegeleiders nog goed verlijmd zitten, zonde om dat allemaal te slopen!

De nieuwe spie klaar voor het lijmen

De tweede optie wordt het meest toegepast. Ook ik kies voor mijn bureau voor de tweede optie. Bij een vorige reparatie was de scheur al een keer gevuld maar het hout dat hiervoor gebruikt was kwam qua kleur niet mooi overeen met de omgeving. De oude vulling (spie) was ook alweer gekrompen, waarschijnlijk te jong hout gebruikt. Voor dergelijke reparaties gebruik ik oud hout afkomstig van onderdelen van andere meubelen. Het is voor een restaurateur belangrijk dit materiaal te verzamelen, een voorraad om uit te kunnen blijven putten. De oude spie is snel verwijderd de lijm waarmee hij verlijmd zat was verdroogd. Aan weerszijde van de barst haal ik de oude lijm weg en prepareer ik deze voor het lijmen van mijn nog te maken spie. Uit mijn antieke houtvoorraad haal ik een mooi Cuba mahonie paneeltje en zoek er een deel uit dat qua nerf en kleur mooi overeenkomt de zijde van het bureau. Een spie zaag ik uit op de lintzaag, met een blokschaaf schaaf ik de spie sluitend in de scheur. De te lijmen spie dient goed in de scheur te passen, dit maakt mooie naden en is belangrijk voor een duurzame verlijming.

De spie gelijmd en terug gestoken

De spie gelijmd en terug gestoken

Ik lijm de spie met warme beenderlijm. Al de te lijmen delen moeten warm zijn daar anders de lijm te snel aantrekt (open tijd) en zijn binding verloren gaat. Met een houten hamer sla ik de spie in de gescheurde zijde. Een klein deel van de spie laat ik boven het omliggende hout uitsteken. De volgende dag steek ik de gelijmde spie gelijk met het omliggende hout. De gehele zijkant wordt ontdaan van de oude politoerlaag, de ingelijmde spie geschraapt en gepolijst. De gehele zijde van het bureau geef ik zijn eerste politoerlaag. Nu al kan ik zien hoe het eindresultaat zal zijn, ik ben tevreden.

Achterpoot met ontbrekend fineer

Zoals u op de foto zien kunt ontbreekt er op de achterpoot fineer en er is ook fineer losgeraakt. Op het brede stuk van de poot zit nog een groot deel van het fineer, dit kan behouden blijven. Ik haal met water en een warm strijkijzer het fineer los. Dit doe ik omdat het toch al voor een groot deel los komt. Het oude stuk fineer lijm ik na het van de oude lijm ontdaan te hebben terug op de achterpoot. Het ontbrekende stuk vul ik aan met oud fineer uit mijn antieke fineervoorraad. De rechter zijkant van de onderkast van het bureau en de achterpoot zijn nu klaar voor verdere afwerking.

Geplakt fineer aan achterpoot

Op deze wijze pak ik het gehele bureau aan zodat straks, god zal weten wanneer, alle onderdelen in een eerste politoerlaag staan. Bij het aanzien van de inmiddels gepolitoerde delen is het verleidelijk door te gaan en het werkstuk in zijn geheel af te maken. Morgen moet ik mezelf vermannen en werken aan de meubels van mijn zeer gewaardeerde klanten. Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen, tevreden klanten en een rokende schoorsteen. – Voor meer informatie en contact www.paulberkhout.nl