Hollandse Eiken chiffonnière

Eiken empire chiffonniére

Eiken empire chiffonniére

Ongeveer een jaar geleden kocht ik bij het Venduehuis deze chiffonnière. Hij was, zoals de meeste meubelen die van een verkoping komen, aan een behoorlijke restauratie toe. Zo’n meubel moet natuurlijk wel de moeite waard zijn, een degelijke restauratie vraagt veel tijd.

Als je het aantal uren optelt en vertaalt in euro’s plus de aanschafkosten ontstaat er een verkoopprijs die in de huidige tijd niet reëel is. Dit wil zeggen, dat het commercieel niet haalbaar is en ik het meubel niet moet kopen. Inkoop, restauratie en verkoop levert in dit geval niet genoeg op.

Het bovenstaande mag dan waar zijn, maar als je altijd zo denkt en streng de economische verantwoording volgt is het wat mij betreft niet leuk meer. Als ik op een kijkdag van een veilinghuis een goed meubel zie dan moet ik dat hebben. Ik wil dat ding redden en weer doorgeven.

Ik kijk naar de kwaliteit van het object, de afkomst en natuurlijk de staat waarin het zich bevindt. Ook zie ik wat het resultaat kan worden na een restauratie. Is het aantal uren dat de restauratie vraagt redelijk, dan ga ik naar de verkoopdag.

Met de prijs in mijn hoofd die ik voor het kavel over heb wacht ik tot ‘mijn’ meubel aan de beurt is. Als het moet ga ik meer betalen dan ik aanvankelijk in gedachten had, concurrentie in de zaal dwingt me er soms toe. Particulieren willen wel eens te veel bieden, zij zien alleen maar de kast en niet de reparatiekosten.

Bij de chiffonnière is het ditmaal gelukt.

 

Restauratieverslag

De restauratie bestond uit het repareren van de laden en de geleiders. De laden waren aan de onderkant versleten en liepen niet soepel meer in de kast. De labodems zaten los omdat de groeven in de lazijden kapot waren. De geleiders aan de binnenkant van de kast waren zoals altijd eveneens versleten en zijn vervangen.

Eigenlijk is dit bij dit soort meubelen altijd zo, maar na deze reparatie kan mijn chiffonnière weer een tweede leven tegemoet zien. Een chiffonnière is een echt gebruiksmeubel en bijzonder praktisch. Het meubel neemt weinig ruimte. Je kunt er heel veel in kwijt. Dit soort kasten zijn dan ook zeer populair.

Dit Empire exemplaar is zowel mooi, decoratief als praktisch. De bovenlade komt naar voren toe, en geeft daaronder ruimte voor de typische Empire gezwarte zuilen.

Rest mij bij het einde van dit verhaal u nog te waarschuwen. Er kan bij het zien van dit meubel met zijn gedeeltelijk vergulde beslag en het fraai verkleurde eikenhout bij u een feestelijk- zo niet verliefd gevoel teweeg gebracht worden.

De Eiken chiffonnière is te vinden in mijn webwinkel. Mocht u interesse hebben dan kunt u langskomen op afspraak.