Een lijst voor Mondriaan

Detail nieuwe lijst

27 februari 2011. Een lijst voor Mondriaan. Vindt U het ook zo jammer dat er steeds meer schilderijen in musea achter glas hangen? Onlangs zag ik het het volgende op het NOS Journaal. Via Google kan je een museum binnen gaan zonder een kaartje te kopen, zo vanuit je luie stoel. Je kijkt door het “glas” van je laptop naar een schilderij, tot in de struktuur van de penseelstreek.

De nieuwe lijst

Een schitterende manier om je voor te bereiden op een bezoek aan een tentoonstelling. Daarna natuurlijk wel naar het museum om het kunstwerk in werkelijkheid te gaan bekijken. Ook in het museum hangen steeds vaker schilderijen achter glas.  Het zijn de verzekeraars die het aanbrengen van veiligheidheidsglas als eis stellen. Ik ben blij als ik een zaal binnen kom met glasloze doeken, niets tussen mij en de verf. Maar laat ik u nu vertellen waar ik naar toe wil. Een aantal maanden geleden ben ik gebeld door de schilderijen conservator van het Gemeentemuseum Den Haag. Hij vroeg mij of ik tijd en zin had een lijst voor een Mondriaan te maken.

Achterzijde lijst

Ik heb al een aantal meubelen van het museum onder handen gehad. Interessante opdrachten. Een lijst maken voor een Mondriaan is toch wel een eer. De titel van het doek of liever gezegd karton is Duinlandschap 1. De reden voor een nieuwe lijst? Het werk moet achter glas en dat vraagt om een diepere sponning. Het wat schriele latje waar het Duinlandschap 1 van Mondriaan mee omkaderd was wordt vervangen door een waardig volle doch subtiele lijst. Bovendien moest dit werk naar het Centre Pompidou voor een Mondriaan tentoonstelling, ook daar zijn veiligheids voorschriften voor. Oké schilderijen achter glas, daar had ik het al over, maar nu vragen ze aan mij of ik even een meester achter het transparante vlak wil “verstoppen”. Ik zal het u maar gelijk opbiechten, mijn principes heb ik laten varen voor de eer. De lijst is klaar en mooi. Deze maand mag ik er weer een maken “Mondriaan Duinlandschap 2 “, als hij klaar is wordt hij ingepakt voor een reis naar Munchen. nb. De oude lijsten worden geregistreerd en keurig bewaard. http://www.googleartproject.com/ – Voor meer informatie en contact www.paulberkhout.nl

Het oude lijstje